Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Aberrant Architecture completes revamp of Hackney school hall

  • Comment

Aberrant Architecture has completed this £75,000 refurbishment of Rosemary Works school in Hackney, East London

PROJECT DATA • ARCHITECT’S VIEW • CLIENT’S VIEW • PLANS

Part of an ongoing programme of works at the school, the scheme has transformed the existing 160m² hall using a series of rails and brightly coloured curtains to break up the space.

The curtains allow the space to be divided from a large hall for lunch, assemblies and events, to smaller spaces for after-school clubs, reading groups and special lessons.

The scheme, which was designed through a series of workshops with schoolchildren, also includes mobile, multi-functional furniture elements.

These furniture pieces are formed from a kit-of-parts which can be used to divide the space and include a mobile podium, a house composed of drawers and cubby-holes, and a bookshelf. 

Rosemary Works by Aberrant Architecture

Rosemary Works by Aberrant Architecture

Architect’s view

There are two parallel curtain rails, one for sheer and another for opaque layers; we specified the latest weaving technology for the most durable fabrics in bright, contemporary colours. The combination of sheer and solid textures allow teachers and children to play with the quality of light within the varied environments that they create. 

Part of our inspiration regarding how the room might be used came directly from the children’s sketches, made during our workshops. 

The arrangement of the tables for lunch, for example, came from the children’s reference to the Great Dining Hall in the Harry Potter books. We tried to continue this sense of adventure by providing under-stair hide-outs and playful openings in the furniture, as well as with the ‘magic’ sticky wall by the staircase – which uses a special magnetic plaster.

Rosemary Works by Aberrant Architecture

Rosemary Works by Aberrant Architecture

Client’s view

One aspect of the educational vision which underlies everything we do is the physical space in which our children are taught and learn. We have been implementing an ambitious programme to re-imagine Rosemary Works, and the new hall is the latest addition to our programme, which has already won design awards. We are delighted to continue our partnership with aberrant architecture to realise our aspirations. 

Rosemary Works by Aberrant Architecture

Rosemary Works by Aberrant Architecture

Plans

Rosemary Works by Aberrant Architecture

Project data

Location London
Type of project school refurbishment
Client Rosemary Works
Architect Aberrant Architecture
Lighting consultant Green Electrical
Main contractor Jon Lloyd Construction
Appointment returning client
Tender date May 2015
Start on site date July 2015
Completion date May 2016
Contract duration 12 months
Gross internal floor area 160m2
Form of contract and/or procurement Traditional
Total cost £75,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.