Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

‘A glass box pointed at the view’: Loader Monteith completes extension in Fintry

  • Comment

The emerging Glasgow-based practice has expanded a small cottage with a 25m² extension

Situated in a conservation area in the village of Fintry, north of Glasgow, Loader Monteith’s addition further adds to a property that had already been extended once in order to take advantage of views south towards the Campsie Fells.

The subtle new addition adds a sunken terrace at the rear of the house and improves the connection between the prior extension, the garden and the views to the south. The interior has been remodelled to take advantage of this, moving the kitchen closer to the rear to connect it with the dining and garden areas.

A ‘folding’ roof is articulated internally with birch ply, through which skylights provide further daylight.

Fintry 3179 me

Fintry cottage by Loader Monteith

Architect’s view

When Maggie and Kevin first approached us, they had just bought this charming old cottage in the heart of Fintry’s conservation area, and spoke of ‘a glass box pointed at the view’. 

Our extensive liaison with Stirling Council planning department led us towards a proposal which preserved the white harling, slate roof and black windows, which define the conservation area, in any elements visible from the public highway. To the rear, this language changed to take advantage of the views, with beautiful sliding glazing and a triangular clerestory below a folding roof. 

Fintry 3100 me

Fintry cottage by Loader Monteith

We adjusted the layout of the cottage internally, too, in relocating the kitchen into the former extension so that it has a relationship with the garden and new sunken terrace. 

Maggie and Kevin wanted the inside to have an inherent warmth and so, rather than plastering throughout, birch ply was used for the ceiling and also elements of storage to respond to this desire. This works well with the robust slate floor which runs from inside to out, which means the terrace really feels like part of the home.  

Iain Monteith, founder, Loader Monteith

Ground floor plan

Ground floor plan

Ground floor plan

Project data

Start on site November 2016
Completion June 2017
Gross internal floor area Extension: 25m²
Form of contract Minor Works / Traditional
Architect Loader Monteith Architects
Client Maggie and Kevin Price
Structural engineer Peter Brett Associates
Main contractor Green Olive
CAD software used Vectorworks
Photography Gillian Hayes/Dapple Photography

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.