Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

A Collector's House in Glasgow by Loader & Monteith Architects

  • Comment

A reconfigured flat in a semi-detached villa in Pollokshields, accommodates the client’s eclectic collection of furniture, artwork, plants and textiles

The brief for this project was to create a series of alterations to improve the functionality of the rooms and layout within the property, and to accommodate the needs of a growing family over the coming years, using warm, tactile materials –  all on a tight budget.  

At the heart of the design is the kitchen, for which the client’s aspiration was a form around which convivial family life could orbit, where friends could sit and talk while drinks were made and meals prepared. 

The Collector s Home 89 ME

The Collector s Home 89 ME

Source: Dapple Photography

Architects’ View

The clients produced a detailed brief for us at the outset, including a series of evocative images which to us spoke of warmth, material tactility and an honesty in how they were used. With a tight budget, we responded to this in selecting a palette of inexpensive materials: lacquered painted MDF and softwood, a concrete kitchen worktop, reclaimed beech flooring, and birch veneered ply. 

What struck us on visiting the property was that the kitchen seemed a long way away from the remainder of the living spaces, and it was contained within a fairly dark, linear garden projection, which was ironic given it had potential for more windows, rooflights and an enhanced roof volume – almost unheard of within Glasgow flats. What was also obvious was that the dining room was redundant and there was a convoluted entrance to it. 

What we proposed was to pull the kitchen into the centre of the property, to form a direct access from the flat hall (which in turn facilitated the formation of a pantry) and to differentiate between the two living rooms in the property – one for the evenings, which was contained within the heart of the flat, and a day room within the existing garden projection, which we would fill with light.

We did this by removing the ceiling to expose the roof ties, forming a new rooflight, and significantly upgrading all the windows, including introducing several frameless units which provide picture views on to the outdoor space. 

The birch ply, lacquered kitchen frontages (which were fitted on to off-the-shelf base units) and concrete worktop were juxtaposed with decorative Bert & May tiles as well as a reclaimed beech gym hall floor, which was found in architectural salvage, giving patina and grain to the home.

Sketch Axonometric

Sketch Axonometric

Source: Loader & Monteith Architects

Sketch axonometric

Project Data

Start on site November 2016
Completion April 2017
Gross internal floor area 42m²
Contract sum Undisclosed
Form of contract Traditional
Architect Loader & Monteith Architects
Structural engineer Design Engineering Workshop
Main contractor Forbes & Black
CAD software used AutoCAD 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs