Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

AR Design reveals plans for Winchester cricket pavilion

  • Comment

AR Design has been selected to draw up plans for a £600,000 cricket pavilion in the practice’s home city of Winchester

The studio was asked to design the 190m² facility at North Walls Recreation Ground by local community group The Pavilion Project. The group is working in partnership with Winchester City Council on the project which will replace an existing pavilion on the site which has fallen into disrepair.

Mike Caldwell, a member of The Pavilion Project, explained that AR Design were appointed to work on the project through a ‘social meeting’ with the practice’s director Andy Ramus, leading to a conversation about the cricket pavilion.

He added: ’Andy’s enthusiasm for the project evolved into the plans now being proposed for the new pavilion.’

Plans include changing facilities for four sports teams, a bar and lounge with views over two cricket pitches and external covered terraces.

Andy Ramus, director at AR Design Studio, said: ‘The location of the building sits at the confluence of three paths which creates a naturally strong and clear point from which to enter the building.

‘After closely reviewing the site and the requirements, we proposed using these three paths to define the building as a three pointed plan which followed each route. Two of these points contain changing rooms designed to English and Wales Cricket Board guidelines. The covered terraces provide a relaxed and informal viewing platform directed towards each pitch.’

The space will be used by members of the public, as well as cricketers, according to the practice.

Fundraising for the project has begun and it is expected to be submitted for planning early next year (2017). If approved, work is scheduled to start on site in September 2017.

In July, AR Design unveiled a retrofit of a 19th century villa, also in Winchester.

Architects’ view

In preparation for the scheme, AR Design Studio spent time reviewing the traditional cricket pavilion form; the convention of a pitched roofed building with external covered terraces stood prevalent. Through the development of the scheme this form has been simplified to incorporate the external terrace into the overall form. To further enhance this aspect, AR Design Studio proposed an asymmetric variation which helps to break up the solid nature of the building and allows it to sit comfortably within its surroundings.

A strong factor in the brief was to make it clear that the building was open to everyone- it was not aimed at just cricketers. With this in mind, AR Design Studio proposed an augmented roofline that draws focus towards the centre of the building and helps to create an inviting aspect to everyone who uses the fields. When not in use, metal sliding shutters will enclose the building, ensuring security and robustness.

 

Project data

Architects AR Design Studio
Location Winchester, Hampshire, UK
Type Of Project Sporting Facility
Architect AR Design
Client Winchester City Council
Funding Council match funded plus publicly sourced
Start on site date Sept 2017 (approximate)
Contract duration 9 Months (approximate)
Gross internal floor area 190m²
Form of contract and/or procurement Traditional
Total cost £600,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs