Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

AR Design nets permission for Winchester cricket pavilion

  • Comment

AR Design has finally won approval for a £600,000 cricket pavilion in the practice’s home city of Winchester

The studio landed the commission in late 2016, to build a 190m² replacement for an existing, rundown facility at North Walls Recreation Ground. It had hoped to start work on site last September.

But the scheme, backed by local not-for-profit community group The Pavilion Project working in partnership with Winchester City Council, was delayed to allow for further discussions with stakeholders and for a funding package to be secured.

A spokesperson for the practice said: ‘We spent some time in further consultation with the England and Wales Cricket Board (ECB), local clubs and the local council prior to the planning submission.

‘There was also a change in strategy in regards to the fundraising for the project, choosing to have this in place prior to planning permission. The various application processes take a substantial amount of time but this has now resulted in a grant from Sport England allowing the project to progress on to the next stage.’

The cedar-clad, three-wing building will house changing facilities for four sports teams, a bar and lounge with views over two cricket pitches and external covered terraces.

Work is expected to begin before the end of the year.

Tpp08111618902

Tpp08111618902

Source: AR Design

Pavilion model shot

The architect’s view

The location of the building sits at the confluence of three paths which creates a naturally strong and clear axis from which to enter the building.

After closely reviewing the site and the requirements, we proposed using these three paths to define the building as a three-pointed plan which followed each route.

Fundamentally, the plan is organised to address both pitches and bring the scattered facilities under one roof. As such, two of the three points contain changing rooms designed to ECB guidelines with covered terraces in front which provide a relaxed and informal viewing platform towards each pitch.

When not in use, metal sliding shutters will enclose the building, ensuring security and robustness.

The third point will house ancillary spaces, such as a kitchen, bar and umpire changing area, all with views over both pitches internally and from covered external terraces.

Each of the three points leads towards the main central club room, over which the tapered roof form meets at its centre, creating a focal meeting space for the building.

In preparation for the scheme, we spent time researching the traditional cricket pavilion form; the convention of a pitched roofed building with external covered terraces stood prevalent.

Through the development of the scheme, this form has been simplified to incorporate the external terrace into the overall form. To further enhance this aspect, we proposed an asymmetric variation which helps to break up the solid nature of the building and allows it to sit comfortably within its surroundings. The three-pointed plan reduces the visual scale of the building as its entire form is never read from any single point.

As a further reflection of its surroundings, the pavilion is to be clad and roofed in cedar, which will be allowed to weather to a natural grey finish. This has been selected to allow the building to settle into its parkland landscape, blend with its surrounding trees and minimise the maintenance requirements over the lifespan of the building.

The brief made it clear that the building was to be open to everyone – it was not aimed at just cricketers. With this in mind, we proposed an augmented roofline that draws focus towards the glazed core at the centre of the building and helps to create an inviting aspect to everyone who uses the playing fields.

Plan

Plan

Source: AR Design

Pavilion plan

Project data

Architects AR Design Studio
Location Winchester, Hampshire, UK
Type Of Project Sporting Facility
Architect AR Design
Client Winchester City Council
Funding Council match funded plus publicly sourced
Contract duration 9 Months (approximate)
Gross internal floor area 190m² (GEA 275m²)
Form of contract and/or procurement Traditional
Total cost £600,000

East elevation

East elevation

Source: AR Design

Pavilion east elevation

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.