Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

KHBT to overhaul quirky 90s London townhouse

  • 1 Comment

London and Berlin-based KHBT has won permission for a major refurbishment of a London townhouse featuring an off-white timber façade

Camden Council approved the practice’s proposals for the plot in Railey Mews near Kentish Town rail station, thought to be a former residence of Stereophonics bassist Richard Jones.

The three-storey building was only completed in 1999 but KHBT describes it as ‘tired’ and ‘worn down’. The practice says it will give it a major overhaul that ‘reflects the original design while transforming it into a 21st-century residence’.

The scheme includes a rear extension and creation of a basement, to be naturally lit through sunken courtyards and lightwells. It will also feature a new façade on levels one and two consisting of continuous vertical timber fins treated with a mineral coating.

In its planning documents for the scheme, KHBT said: ‘The aim is to clean up the layouts and create more generous and usable space by moving the vertical circulation to the back into a new rear extension.

‘There will be no direct visual connection to the neighbouring property due to the outer skin of vertical timber fins, which are defining the whole appearance of the façade for the upper floors.

‘Additionally, we are proposing a new basement that has the size of the footprint of the house and will get natural light through the rear extension as well as a lightwell at the front.’

KHBT was set up by OSA founders Karsten Huneck and Bernd Trümpler. In 2016, it won a competition to design a multipurpose space for children and adults in east London, while the previous year it won a competition for a new public art installation in Inverness with a proposal for a new tilting pier, although that was later replaced by an amphitheatre-style riverside artwork.

Rm17 khbt iso diagram

Rm17 khbt iso diagram

Project data

Location Kentish Town, London NW5
Type of project Residential
Architect KHBT
Planning consultant DRK Planning
Structural engineer Atelier one

Khbt collage

Khbt collage

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • So the 'continuous vertical timber fins treated with a mineral coating' won't have been overtaken by events?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

ARCHITECTURE JOBS BY EMAIL

Do you want the latest jobs emailed to you?
Sign up for job alerts.

AJ Jobs