By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Glazing detail: The Briggait, Glasgow, by Nicholl Russell Studios

[Working detail 30.3.11] Glazed screens to atrium studios

As the only source of daylight is the original system of rooflights, the studios were designed with floor-to-ceiling double-glazed screens facing onto a triple-height atrium. The glazed walls are inclined at an angle of 6° to the vertical to maximise the available light, particularly to the lower-floor studios.

The top-floor studios have a partly glazed roof, with large panels of glass fixed to a series of cast ‘spider’ fixings, in turn fixed to tubular steel bow trusses spanning between cross walls. The silicone-jointed double glazed panes comprise Thermospan units with a 19.5mm toughened glass inner pane, a 16mm cavity and a 6mm toughened glass outer pane.

The thickness of the inner pane responds to the need for the glazed screen to act as a barrier. The panes are framelessly slip-glazed into the floor, soffit and walls using a system of powder-coated channels and back-to-back angles.

The floor and wall edges are clad in 2mm polyester powder-coated flashings, the floor-edge flashing being split horizontally, to create a continuous 10mm ventilation slot and also a ‘shadow step’, reducing the apparent depth of the floor construction.

Graham Steel, senior associate, Nicoll Russell Studios

Click on the image below to get a full-sized pdf

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters