By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Facade detail: Queens Court, Milton Keynes, by Allies and Morrison

[Working detail 24.03.11] Conservation was a key concern on this retrofit project

In order to balance the client’s commercial aspirations with a conservation approach, the new facade retains the original building’s rhythm and proportions but complies with current building regulations. We proposed a simple steel frame with composite decks. The glazing profiles on the link building have bespoke polyester powder coated aluminium extrusions, secret fixed to the structure and to intermediate flitch plates.

All high-level servicing routes are integrated into the curtain wall. At ground level, top-hung concertina doors provide access to the court, the link building and the new restaurants. The external grey granite paving is carried through into the link lanterns, blurring the transition between inside and outside.

During the design process, the project had to comply with ‘The Guidelines for the Management of the Shopping Building’, an agreement between English Heritage, Milton Keynes Council and joint owners of the building. This document was produced to ensure that future expansion of the building was in keeping with its original design intent.

Mammad Tabatabai, associate, Allies and Morrison.

Click on the image below to see a full-size pdf.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related images

Related Files

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters