Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Working Detail: Snowdon Summit Visitor Centre by Ray Hole Architects

  • Comment

[WORKING DETAIL 16.07.09] Bull nose detail, Snowdon Summit Visitor Centre by Ray Hole Architects

Snowdon Summit Visitor Centre − The bull nose needed to maintain a flexible weathertight seal between wall and roof, while supporting the significant dead loads applied by the granite, snow and ice in conditions where winds speeds can reach 150mph and humidity levels can approach 100 per cent.

The bull nose is a large, half-round section of curved granite inspired by locally quarried curling stones. It is supported by a standard stainless-steel bracket system, specially developed with Halfen to suit the 3D geometry. The whole assembly is cantilevered from the primary structure on large galvanised steel fins, which provide sufficient depth to house the roller-shutter drive systems designed by HAG. The shutters are necessary to protect the glazing during winter shutdown, but the blades are perforated so that they can also act as a solar shade.

The roof consists of an outer skin of granite planks, supported on a stainless-steel rail system secured to the seams of the aluminium standing seam roof using clips. The roof was developed by Corus using its Hi-Point system, which allowed bays of the roof to be prefabricated, complete with insulation liner and frame. Given the unpredictable weather conditions, a prefabricated system was considered safer to install than individual sheets, and it also significantly reduced the installation time.

The waterproofing between wall and roof uses a thick Prelasti membrane, carefully located away from the perimeter to minimise the number of penetrations through it.

Garry Reynolds, director, Ray Hole Architects

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.