By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Working Detail: Small Projects 2010, The Dovecote Studio by Haworth Tompkins

[WORKING DETAIL 21.01.10] External envelope construction

The Dovecote Studio − Only the minimum necessary brickwork repairs were carried out to stabilise the existing ruin prior to the new Dovecote Studio structure being inserted. Decaying existing windows were left alone and vegetation growing over the dovecote was protected, to allow it to continue a natural process of ageing and decay.

Prior to the Cor-ten structure being inserted, a new drainage channel was cast to fall at base level, ensuring water running down between the old and the new structures is channelled to accessible drainage points at the door thresholds.

The Cor-ten structure itself is fabricated from full size 1,200 x 2,400mm sheets with regular staggered welded joints, into which door and window openings were cut in locations dictated by internal layout. The framed wall and roof panels were pre-fabricated off site. These were then welded together in a compound next to the ruin, and the finished Cor-ten shell was craned into place in the course of one day.

The interior walls and ceiling of the space are insulated, sealed with a high-performance vapour control layer, and lined with spruce plywood to create a timber ‘box’ within the Cor-ten shell. Laminated plywood sheets also form the stairs, balustrade and mezzanine structure.

Haworth Tompkins

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters