By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Working Detail: Culloden Battlefield Visitor Centre by Gareth Hoskins Architects

[WORKING DETAIL 29.05.08] A wall of local stone with a glass clerestory and larch rainscreen

The centre, on the site of the 1746 Battle of Culloden, not only houses the usual visitor facilities and exhibition, but is a physical memorial to the fallen. The long north wall of the building - slabs of local Caithness stone set in random courses of smooth and broken faces - is a memorial to those who died. The wall runs uninterrupted for 60m. A frameless glass clerestory is set above it, together with a deep larch-clad fascia which rises to become the balustrade to a rooftop walkway.

(Click on image to view original detail in AJ magazine as pdf)

The centre, single-storey and steel-framed, is designed on sustainable principles, with a highly insulated envelope, greenroof system and underfloor heating powered by a woodchip boiler. The memorial wall is over 1m thick, backed with 200mmthick insulated timber studwork - a cavity wide enough to accommodate steel columns and downpipes and an inner leaf of blockwork faced with Caithness stone tiles. The fascia/ balustrade is clad with a rainscreen of 147 x 19mm larch boards, laid horizontally with 15mm gaps. Both stone and larch were sourced locally.

A rooftop walkway gives visitors the chance to view the battlefield panorama. It is reached by means of an earth ramp and a high-level timber bridge that runs into the memorial wall, its position marking the line where British government troops stood. The steel-framed bridge is clad with the larch rainscreen, which continues internally to divide visitor and exhibition spaces.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters