By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Exeter-based LHC's Devon eco-cafe regenerates a former stable block

Former stable blocks turned into eco-cafe using locally sourced materials

Designed by LHC, the single-storey building was built from locally quarried stone and features large glazed windows to maximise natural heat and light. It also has a green roof to enhance biodiversity.

Grass roof to attract wildlife. Photo: LHC Architects

Grass roof to attract wildlife

The cafe is a refurbishment of two stable blocks with an extension added to accommodate seating for 120 customers. By utilising an existing building the architects were presented with an opportunity to regenerate a brownfield site and a group of existing structures. The design and material application of the cafe compliments the existing materials and respects the neighbouring conservation area.

Stable block before.Photo:LHC Architecture

Stable block before

The cafe provides a view of the Devon coast. Architect Andrew Aust said: ‘All of the design elements aspire to energy saving and efficiency in terms of techniques, materials and good wholesome design.’

Sustainable strategies used in the building include:

  • Maximisation of natural day-lighting
  • High levels of insulation
  • Flexible open planning
  • Construction materials with low embodied energy and recycled materials for finishes used
  • Low VOC paints
  • The buildings plan form and orientation, allow for maximum use of natural ventilation
  • Electric hook up points have been provided to allow customers to recharge their electric cars

Project data

Location: Ness Cove, Shaldon
Type of Project: Refurbishment and new build extension
Client: Tim Bouget, Café ODE
Funding: Self funded
Tender date: January 2012
Start on site date: March 2012
Completion date: May 2012
Contract duration: 8 weeks
Gross internal floor area: 128m²
Form of contract and/or procurement: Partnering
Total Cost: £250,000
Predicted air tightness levels: 8 m³/hr/m² 
Wall u-values: 0.18W/m²K
Floor u-values: 0.25W/m²K
Roof u-values: 0.25W/m²K
Glazing u-values: 1.8W/m²K

Design team

Architects: LHC Architects
Structural Engineers: Jenkins Potter
M&E consultants: Hulley and Kirkwood Ltd
Quantity surveyor: Hart QS
Main contractor: Ease Development

Subscribe to AJ for £3 per week

Subscribe today and receive 47 issues of the magazine, 12 issues of AJ Specification and full access to TheAJ.co.uk and the AJ Buildings Library

Are you a student?

Students can subscribe to the AJ for £8 per month or £1.60 per week! Click here to start receiving the most recommended magazine for architecture students

 

 

Subscribe to Footprint by email and follow Hattie Hartman on twitter.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters