Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Working Detail: The Sackler Centre by Softroom

  • Comment

[WORKING DETAIL 20.11.08] Auditorium and concrete-stair soffits

The timber soffit of the reception space is used to isolate the auditorium acoustically and soften the acoustic quality of the main reception space through the integration of absorptive material.

The timber cladding brings warmth and colour to the space and helps give the auditorium a distinct identity against the neutral palette of the floors and walls. To provide visual continuity between the reception space and the adjacent practical art studio, the auditorium is separated from the concrete supporting wall by a strip of glazing, with structural steel billets incorporated into the frame.

The underside of the concrete stair was formed against similar timber battens, profiled to create the shadow line that forms a strong relationship with the rhythm of the soffit above.Lighting is integrated into both surfaces, in spaces created by the omission of battens in the timber soffit and in voids cast into the concrete.

Christopher Bagot, director, Softroom

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.