By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Working Detail: Junction Arts and Civic Centre, Goole, East Yorkshire, by Buschow Henley

[WORKING DETAIL 04.02.10] Front elevation walkway with canopy

Junction Arts and Civic Centre − Working with the portal frames and ground-floor slab of the existing building had economic and sustainable advantages for this walkway, but brought with it certain technical limitations. The canopy, conceived to invite proximity to the building and initially intended to be a pure cantilever, required additional steel posts placed externally on the grid of the portals, due to their structural limitations.

A multi-layered wall construction was necessary to satisfy the theatre’s acoustic requirements of external noise infiltration and the planning requirements of noise breakout. The continuity of this was maintained by using linked steel double acoustic doors where exit routes were required from the theatre. The wall is rated at 70dB.

Externally, the rainscreen cladding has distinct character above and below the canopy. Above, clad in near-black cementitious panels, the building is dark, emphasising its silhouette. Below, the face of the building is revealed - a panelled spruce elevation of a modest scale with a regular rhythm of solid timber battens concealing the panel joints. The timber mullions of the café’s glazed screen continue this rhythm and describe the depth of the external wall.

Overhead, the warm hue of the spruce is supercharged by the polished gold stainless-steel soffit and fascia of the canopy. The gold recalls the brash use of signs, material and lighting typical of a theatre or cinema.

Ken Rorrison, director, Buschow Henley

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters