Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stair enclosure detail: Cemetery Road, Sheffield, by Project Orange

  • Comment

[Working detail 05.05.11] Projecting stair enclosure for Sheffield residential scheme

The elevations at Cemetery Road are heightened through judicious use of a palette of diverse but complementary cladding and walling materials.

These comprise rough-hewn locally sourced stone on dual-skin masonry, rendered insulation on a block substrate, as well as black-stained and pre-weathered zinc cladding on metal-stud substrates.

The most unusual cladding, and perhaps the signature of the scheme, is the black stained batten and board cladding used to articulate a number of elements of the building including the projecting stair/balcony to the western townhouses. This evolved from an interest in traditional Scandinavian domestic architecture where timber-framed houses historically are finished with rough-sawn 200mm boards with a batten fixed over the joint between each board.

This would typically be finished in oxide red or black paint. We were aware that use of this authentic detail was beyond the budget. So we evolved a facsimile detail that could deliver the desired aesthetic. Initially this proposed substituting the vertical 200mm boards with stained WBP plywood, with battens overlaid. However the ply took the stain unevenly and the client was concerned about its durability.

The final solution was to retain the plywood, fixed back to the Metsec metal-stud framing, but to overlay this with a pre-stained cement fibre board. This took the stain well and is deemed durable for external use for up to 30 years. The battens run vertically in a structured randomness but always overlap the joints and fixings of the boards beneath. The vertical joints between the boards are fitted with a Neoprene strip as a precautionary weatherproofing measure.

Christopher Ash, director, Project Orange

  • Click on the image below for a full-size pdf

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.