By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

West Hampstead Thameslink Station

Landolt + Brown

The architect’s view

This new station for Network Rail Thameslink incorporates new ticketing, gateline and staff facilities, and is approached through a new linear public space formed by leveling a steeply sloping railway embankment and incorporating an avenue of mature lime trees. The station building comprises a steel framed, glazed envelope with a standing seam steel roof, constructed above a major new retaining wall structure built alongside the rail lines. This retaining wall also forms a key component in the new open space and is lined on its public face, with distinctive saw tooth profile, glazed bricks with graduating green colours reflecting the foliage of the lime trees above. The full length of the wall is illuminated from its parapet at night. The public space is paved in permeable reconstituted stone units, allowing for irrigation and air permeability for the tree roots, with granite kerb detailing.

  • Adam Brown, director, Landolt + Brown

Project data

Start on site: December 2010
Completion: December 2011
Gross internal area of building: c. 300m2
Form of contract: NEC contract with revisions
Total cost: undisclosed
Client: Network Rail
Structural engineer, M&E and QS: Hyder Consulting
Project manager: Network Rail Thameslink Programme
CDM coordinator: Network Rail
Approved building inspector: Network Rail projects of this type are exempt
Main contractor: Carillion
CAD software used: Microstation
Annual CO2 emissions: Not available. Naturally ventilated, unheated and uncooled building, other than small ticket office

 

Specified products

 

Glazed, sawtooth profile brickwork

Ibstock Umbra Sawtooth with bespoke coloured glaze

Brickwork subcontractor: Irvine Whitlock

www.Ibstock.com

  

Flat glazed brickwork

Ibstock standard glazed brick with bespoke colour glaze

www.Ibstock.com

  

Bespoke powder coated, pressed steel parapet and roof profiles

SD Samuels

www.sdsamuels.co.uk

 

Curtain Wall

Shuco Jansen

Bespoke, using Pilkington Suncool/Optilam glazing. Installed by Parry Bowen

www.schueco.com

www.pilkington.com

www.parry-bowen.co.uk

 

External permeable paving

Charcon Stonemaster, installed by On Level

www.aggregate.com

 

Granite tree pit kerbs

Charcon granite standard radius kerb, installed by On Level

www.aggregate.com

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters