By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Rooftop development: David Kohn Architects’ Skyroom

David Kohn Architects’ Skyroom demonstrates what an imaginative and resourceful project team can achieve on London’s skyline

The key to the success of David Kohn Architects’ Skyroom, a new rooftop pavilion and venue for the Architecture Foundation near London Bridge, was the solution of an equation with four variables. First, the project was to be built on top of Magdalen House, an existing building with a roof deck which could not carry any additional load.

Second, the construction period was only eight weeks. Third, the budget was limited – the construction cost was only £150,000. The fourth, and most demanding variable was quality: Skyroom had to achieve distinction within the given constraints, and satisfy the aspirations of the architect and the requirements of the planners responsible for the north Southwark conservation area.

It was an opportunity to encourage talented new practices

Here we look at the four variables in this equation from the point of view of the structural engineer, the general contractor and the architect.

The Skyroom was initiated by Sarah Ichioka, director of the Architecture Foundation, which has its headquarters in Magdalen House. Its landlord, Lake Estates, ‘agreed to develop its rooftop as a venue for public lectures, social gatherings or quiet contemplation,’ says Ichioka.

It was also an opportunity for the Architecture Foundation to pursue its policy of encouraging talented new practices to build experimental work and promoting cultural exchange between British and international practices.

For planning permission, Lake Estates chairman Roger Zogolovitch explains that, by applying to build the pavilion as a temporary structure, the project team was able to avoid the default contextual approach that often results in pastiche.

Some of London’s most interesting contemporary developments, for example the Serpentine Pavilions, have been granted planning permission as temporary buildings. In the case of the Eiffel Tower and the London Eye, temporary structures have endured.

Nevertheless, Southwark Council remained vigilant of building in this conservation area, and required high-quality finishes that would age well. It also wanted to limit the pavilion’s impact on Magdalen House, so the Skyroom’s typical perimeter walls are set back from the existing parapet.

This reduced scaffolding costs on a project with an exacting budget. ‘We funded the development with the benefit of support from manufacturers,’ says Zogolovitch. Manufacturers who market their products to design-orientated practices were approached.

Izé supplied the light fittings at cost, the Expanded Metal Company the mesh cladding, Architen Landrell the ETFE roofing, and the inflatable roof came from Inflate.

The structural engineer’s story: building on an existing roof

Although the Skyroom, as built, was designed as a permanent structure with a life of 60 years, we initially looked at temporary options, including aluminium-framed canopy stages. These may have been viable for a structure at ground-floor level, but the wind loading on the roof of Magdalen House was too high and it was too difficult to hold the structure down.

The need for counterweights also precluded a prefabricated structure of this type, so we designed an independent deck with bolted connections, using the principle of a moment sway frame, that wouldn’t overturn or uplift.

Off-site, structural members were prepared for assembly, but they had to be craned in as individual components. Although the connections had to be very precise and the required quality of finishes presented us with challenges, the structural analysis and detailing wasn’t especially difficult.

But the project did rely very heavily on team effort and the fact that we’d worked with the steelwork supplier, Multisteel Construction, before was an asset.

The contractor’s story: working to a tight programme

Having previously shelved the project, Lake Estates gave it the go-ahead with only eight weeks to go until the London Design Festival. In fact, the construction period was further truncated because we had to wait until the weekend to get access to the site and there was torrential rain for a week. We often worked 14-hour days.

The roof of the existing building couldn’t carry any additional load and its structure had cast-iron beams and columns, with a central spine. The steel-framed deck of the Skyroom comprised 203 x 203 x 46mm UC beams, with C24 timber joists.

It was fixed to the cast-iron columns through the existing roof and also bolted to the existing walls. We also installed a Kemperol membrane and larch decking. Although the frame above the deck was lighter, with 152 x 152mm columns and beams with RHS rails, the overall weight of the steel may have been as much as 25 tonnes.

Because of time constraints, our working methods were somewhat ad hoc, but we had to work to erection tolerances of ± 5mm to accommodate the mesh panels, which were fabricated off-site.              
Mark Abrahams, director, REM Projects

The architect’s story: making a virtue of necessity

Structure and materials were chosen for their lightness and transparency. The white steel structure is like a drawing in space, marking the rooftop’s territory and framing views. We minimised the number of section sizes for visual effect, working with readily available materials.

The stainless steel and copper mesh panels create moiré patterns that lightly obscure their surroundings and the ETFE cushions continue the enclosure’s fabric-like qualities.

We broke the design into packages, so the Skyroom feels assembled and lightweight. It develops our interest in contradictory effects: the way proportion, scale and structure suggest a relationship to the ground, while materials and expression suggest an opposing lightness and the sense of being tethered to the earth rather than standing upon it.

The Skyroom celebrates rooftops – under-used urban resources, particularly in London, which the mayor has promoted since publishing the report Living Roof Case Studies in 2005.

Stepping out of the lift, visitors enter a courtyard, which frames views of the Shard. Four adjacent niche spaces provide intimate settings and a louvred screen frames a black tupelo tree.
David Kohn, director, David Kohn Architects

Credits

Start on site August 2010
Contract duration June-September 2010
Gross internal floor area 140m2
Form of contract JCT minor works
Total cost £150,000
Cost per m2£937
Client Lake Estates
Architect David Kohn Architects
Commission consultant Architecture Foundation
Structural engineer Form Structural Design
Lighting consultant David Kohn Architects
Project manager David Kohn Architects
Landscape architect Jonathan Cook Landscape Architects
Main contractor REM Projects
Annual CO2 emissions Not supplied

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters