By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Floor glazing detail: Balancing Barn, Suffolk by MVRDV with Mole

[WORKING DETAIL 21.10.10] Hermetically sealed double-glazed floor

It’s a 21mm-thick, laminated glass walk-on specification. Within the top pane of glass there is a laminated black strip and a printed border around its perimeter to hide all the internal formwork; so it looks like the ply meets the glass, as well as hiding the powder-coated aluminium frame that the glass sits upon.

The hole’s reveals are clad in ash-faced ply. Inside the void is a molecular sieve and silica bags which absorb moisture and stop any condensation between the windows.

The bottom pane of glass is flush with the reflective soffit. Unlike the rest of the building, the underside is clad in an aluminium composite panel, which is bonded to 12mm waterproof ply. The double-glazing is held in place by a polished stainless-steel frame, welded to the main structure.

The whole void between the two panes is hermetically sealed to avoid insect ingress.

Ian Bramwell, project architect, Mole Architects

Click on the image below to see large-scale

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related images

Related Files

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters