By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Conservation: Stoke Newington Town Hall

Hawkins\Brown has unified Stoke Newington Town Hall with both sensitivity and panache

Stoke Newington Town Hall was completed in 1937 and, like many structures of its era, it is a triumph of style over function. If one includes the adjoining library, this cluster of buildings has six external entrances and most lead to lobbies that are too small to provide decent reception facilities.

The architect J Reginald Truelove provided two impressive internal spaces, an assembly hall and a council chamber. But apart from the grand processional staircase that serves the chamber, the internal circulation is a warren of corridors. Many of the rooms are contrived, interstitial spaces, which look on to dingy lightwells. As the view from the north reveals, the building has not been designed ‘in the round’.

History has demonstrated that Stoke Newington Town Hall is not a future-proof building. It was designed in an age that attached much less importance to secure access. But the Grade II-listed building has many admirers, including John Turner of architect Hawkins\Brown, the director in charge of its refurbishment. He refers to the building, which re-opened last month, as ‘a sleeping beauty’. Hawkins\Brown was appointed by the London Borough of Hackney in July 2005, following a competition held in 2004. Its plan does its best to unpick the inherent flaws in Truelove’s design. The client wanted to unify the accommodation, with a single point of entry for the public in a strategic location. The practice chose to do this by providing yet another entrance.

This leads to a reception in what used to be a thoroughfare between the block on the west side, which houses the council chamber, and the assembly hall on the right. Illumination from a new strip rooflight washes the existing brick wall of the assembly hall block, which includes panels from the Tudor manor house that once stood on this site. This is a handsome space, but it is unsatisfactory that visitors have to walk to a reception desk at the north end, only to be told that they must go back in order to proceed further through the building.

Hawkins\Brown has produced a masterplan for further redevelopment. It envisions extra access from a public realm space to the north of the new reception, which would reinstate the thoroughfare from Clissold Park. This will make movement through the building more satisfactory.

Hawkins\Brown provided lifts and additional toilets to meet contemporary standards. However, it turned to detailed design and specification to overcome the residual problems that alterations to the plan could not resolve, and to establish a visually coherent environment. A key move was the design of the new entrance. By providing a bronze canopy and side panels with an etched pattern, which takes its cue from the metalwork curlicues on the existing doors and balustrades, the practice made the location of the new entrance very clear. This is reinforced by signage, subtle back-lighting, curved glass balustrades, a nearby gateway in the perimeter fence and a new ramp which replaces what Turner refers to as ‘a horrible black metal checker-plate’ construction.

 

Hawkins\Brown also removed the car parking from this area and extended the plinth in front of the assembly hall. ‘It was absolute chaos,’ adds Turner, ‘a sea of cars.’

It is sometimes said that most architects have little flair for interior design. This is in spite of, or perhaps because of, a widespread belief in the principle of ‘total design’ within the architectural profession. But Hawkins\Brown tackled the design of the interiors at Stoke Newington with sensitivity and panache. It consulted archive material and former caretakers and responded with an imaginative interpretation. This involved picking up on the building’s nuances.

While the exterior could be described as classical, with English renaissance features, the interior is predominantly an elegant form of art deco, almost moderne. But the council chamber is baroque and Hawkins\Brown made the key move of removing its suspended ceiling to reveal its domes and arches. This entailed a new heating and ventilation strategy. Instead of pushing air down from a false ceiling, the practice added an underfloor plenum and displacement ventilation, with new air-handling plant on the roof.

Working with visualisation specialist Image, and in consultation with Hackney’s conservation team and English Heritage, Hawkins\Brown used computer modelling to fine-tune its palette of materials and finishes to establish a controlled visual environment with a distinctive sensibility. The garish paint finishes in the assembly hall were stripped away to reveal oak joinery. The walls and vaults of the council chamber now have a subtle range of four paint finishes.

The design team was also vigilant in its approach to services coordination. Luminaires are contemporary but discrete and lighting consultant Max Fordham developed a proposal for lighting the coffers of the assembly hall ceiling that is integrated with the architecture and doesn’t look like a fitting.

Hawkins\Brown chose a wireless fire alarm system that avoids the dilemma between chasing and exposed conduit or pyro and, perhaps not for the first time, the architect had heated discussions with the LFCDA about the fire panel in the new entrance lobby. ■

Name of project Stoke Newington Town Hall
Architect Hawkins\Brown
Client London Borough of Hackney
Form of contract GC Works with Quantities
Structural engineer Building Design Partnership
Services engineer Jacobs
Project manager Gardiner & Theobald
Lighting consultant Max Fordham
Fire consultant Impact Fire
Cost consultant Ridge
Theatre consultant Stage Electrics Partnership
General contractor Killby & Gayford
Bespoke and proprietary furniture Killby & Gayford
Timber veneer panelling supplier Luard Conservation
Proprietary furniture
manufacturer Wagstaff
Start on site January 2009
Completion December 2009
Contract duration 12 months
Gross internal area 3,030m²
Total cost £6.4 million
Cost per m² £1,778 (gross)
BREEAM rating Very good
Annual CO2 emissions 79.4kg/m²

 

SPECIFICATION NOTES

EXTERNAL WORKS
Stone paving
York stone to
match existing, supplied by Stone
Restoration. Stainless-steel strips
on treads and risers. Ribbed
tactile strip at top of steps
Ramp balustrade cladding
Bronze sheet with acid-etched
pattern fixed to weather- and
boil-proof ply substrate on
stainless-steel posts, with
concealed strip luminaire in
recess above formed sheet
bronze handrail. Wax treatment
to bronze to provide pre-patinated
finish. Supplied by Hills of
Shoeburyness

NEW ENTRANCE
Panels adjacent to entrance

Finish as ramp balustrade
cladding, with backlit lettering
and concealed strip luminaires
Entrance canopy Finish as
ramp balustrade cladding
New balustrade Structural
glass with bronze capping

NORTH WALL OF
NEW RECEPTION
Precast concrete cladding

Hook-on panels with embossed
fish-scale pattern, supplied by
Minsterstone

EXISTING BUILDING FABRIC
Hawkins\Brown specified repairs
to existing Portland stone and
brickwork cladding and roof tiles

NEW ENTRANCE LOBBY
Hawkins\Brown specified repairs
to finishes to existing Portland
stone and brickwork walls and
metal gates
Floor York stone paving on
levelling screed
Internal doors Australian walnut
Ceiling Acoustic ceiling with
recesses for concealed lighting

RECEPTION

Floor Terrazzo tiles from Selari
Granite range by Reed Harris
Ceiling Perforated tiles by British
Gypsum
Reception desk Corian worktop
and glass panels with raspberry
ceramic coating to inner face
Pendant lights Glashutte
Limburg 4836. White glass with
dimming fluorescent lamps
Toilets Thrislington cubicles,
LTS Light Channel luminaires

ASSEMBLY HALL
Repairs included fine-tuning the
sprung Canadian maple
dance floor, work to plaster ceiling
and the reupholstering seating

COUNCIL CHAMBER
Hawkins\Brown repaired many
parts of the existing fabric,
including Australian walnut wall
panels, fibrous plaster domed
ceiling, ornamental gold cornices
and iron and bronze balustrade
of chamber’s timber staircase

 

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Files

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters