By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

SAS International

The soffit ceiling linings for 2009 Stirling Prize winner, Maggie’s Centre, were developed, manufactured and installed by SAS International in conjunction with Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP).

SAS International worked with RSHP on the design of the bespoke triangular metal panels for the award winning building which are suspended internally and externally from the structural steel work. SAS also supplied the skylights, solar shading panels and the bullnose feature around the canopy’s perimeter.

The canopy roof is built around a diagrid of steel I-beams. A crisscrossing design was used to highlight the underside of the roof where approximately 240 aluminium panels make up the undercladding, which adhere to the roof’s geometry.

To ensure that the panels aligned evenly along the lines of the roof meeting the required tolerances, SAS International built a virtual 3D model of the inverted hipped roof. This model formed the basis for the building process and allowed SAS International to manufacture the entire ceiling at its Maybole factory.

A welcoming and inviting refuge has been created which - while domestic in scale - is open and flexible and enables visitors to find a space that’s appropriate for them. The raised roof allows natural light to pour in to the internal space of the Centre whilst limiting views of the adjacent hospital.

For further information visit www.sasint.co.uk/maggies-centre_2.php

Click here to request more information

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters