By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Design meets justice: Moving pictures in modern court building

As a public establishment, a courthouse stands for social cohesion and common efforts to ensure law, order and justice. It should win the trust of the people, be innovative yet timeless and offer a high degree of security.

The new Long Beach Court Building in one of California’s largest cities, Long Beach, offers this transparency with a five-storey glass facade and a MEDIAMESH® screen made of stainless steel mesh from GKD – Gebr. Kufferath AG.

The architects from AECOM came out on top in a local competition with their modern concept, which is based on openness. Their many years of experience in developing court buildings and several successfully completed projects also spoke in their favour. Covering an area of more than two hectares, the 45,000 square metre Long Beach Court Building replaces the previous courthouse, which is located just two blocks away. The new building is home to 31 courtrooms and a large number of administration offices.

The atrium is bordered on two sides by glass facades and serves as the single entry point for the public. In the centre of the atrium, which stretches over five floors, a 423 square metre transparent metallic mesh facade made from Tigris mesh attracts all the attention. The stainless steel cable mesh, which is attached using round profiles and eyebolts, impresses with its textile-like appearance and also provides an unrestricted view of the areas located behind it. An approximately 56 square metre MEDIAMESH®screen forms the centre of this woven membrane.

Standing at 7.8 metres wide and 7.3 metres high, it complements the transparency of the metallic mesh with integrated LED profiles, which can be used to display data and messages. As it allows light to pass through, it also underlines the modern, open and transparent overall concept of the building complex. Six high-performance LEDs per pixel guarantee excellent image quality, even on days when powerful sunlight streams into the atrium. The pixel spacing of four centimetres vertically and 4.25 centimetres horizontally satisfies the local requirements

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters