Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Lyric Theatre by O’Donnell + Tuomey

  • Comment

Seen from the river, the new theatre is expressed as crystalline forms in a parkland

lyric

Click on the photo above to view images, drawings and data of Lyric Theatre, Belfast, by O’Donnell + Tuomey

The Lyric is sited between the characteristic grid pattern of the surrounding brick streetscape of Belfast and the serpentine parkland setting of the river Lagan.
The skyline of the building displays the constituent ingredients of the design. The solid sculpted brick volumes linked by transparent permeable public spaces visually connect the street through the woods of the Lyric to the continuous flowing line of the river through the city.

Our architectural concept responds to these conditions by housing each of the three princi- pal functional elements of the building within its own distinctive brick box, with the public circulation spaces and staircases wrapping around the fixed forms of the theatre, studio and rehearsal space, which stand on the sloping ground of the site like rocks in a stream.

Seen from the river, the new theatre is expressed as crystalline forms in a parkland.

John Tuomey, director, O’Donnell + Tuomey

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.