By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

CTHB Law Office Interior, Istanbul by Salon Architects

Lighting fixtures align with the tectonic of the design language in Salon Architects’ CTHB Law Office interior, writes Alper Derinbogaz

The architect’s view

This is a refurbished space in an office building, structured within a repetitive standard construction grid. The interior challenges this rigid grid to create tension between the rectilinear and non-rectilinear. The corridor is a transitional zone between lawyers and the clients, a longitudinal space dividing service areas from offices. The colours and materials distinguish the surfaces by their use. As the dark grey zone identifies the service functions, the wooden surfaces cover storage spaces.

The slim, linear ceiling lighting guides visitors between the spaces, which are organised hierarchically according to use. Lighting fixtures align with the tectonic of the design language. Depending on the viewers’ perception, the folded metal plate is a horizontal line or a non-orthographic object, like the mathematical concepts of referential relationships and covariance.

All the forms are meaningful in dynamic perspective, not just from certain angles. This is hard to represent in two dimensional media - it needs to be experienced spatially. Inside a conventional orthogonal office structure, the space represents the inherent qualities of law institutions through its non-linear yet unbiased and strong tectonics. The tensions between the orthodox rectangular volumes and oblique surfaces, along with the contrast between cold and warm materials, also embodies the occupant’s intrinsic professional values.

  • Alper Derinbogaz, partner, Salon Architects

Project data

Start on site January 2013
Completion April 2013
Gross internal floor area 250m²
Procurement Invited competition
Construction cost £135,000
Construction cost per m² £540
Client Cafer Tekir
Main contractor Yeditepe Aral Yapı
CAD software used Rhino Ceros
Estimated annual CO² emissions 40 kg/m²

Specified products

Lighting

Zen Aydınlatma

Linear lights and flap, designed by Salon Architects

Flooring

Aspen, raised flooring system TG/V30

www.aspen.com.tr

Wall

Knauf, plasterboard with aluminium skirting

www.knauf.com

Wall paint

Jotun, Fenomastic emulsion RAL7043, RAL7047

www.jotun.com.tr

Glass partitions

Yeditepe Aral, laminated glass

www.yeditepearal.com.tr

Wood

Yeditepe Aral, walnut sheet on MDF panels

www.yeditepearal.com.tr

Accessories

Cebi, door handle PIRA A527010

www.cebidesign.com

Desks and chairs

Koleksiyon Mobilya

www.koleksiyon.com.tr/en

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters