Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Park Avenue South, London by Studio Octopi

  • 1 Comment

[VIDEO + DESIGN DETAILS] This kitchen extension – clad in black zinc, with standing seams tracing a path across the roof – was defined by the geometry of the main house

Two solid doors lead onto granite terraces – the larger door weighs 300kg. The open-plan space is divided by a long work bench clad in mitred Assaluto Nero granite. A step down into the kitchen allows this bench to form a counter top and cantilevered table. The white ash floorboards and white facets of the ceiling form a bright lining to the dark outer-shell. The planes of the extension shift and tilt, alternating with triangular roof lights that frame views of the trees and chimney-pots beyond.
Cost: £246,000

 

Architect’s description of roof detail

This extension uses a lightweight steel frame to form a faceted surface for the glass and zinc roof. The setting-out of the steel frame was immensely complex, given the angles and twists of every beam. By digitising a simple plywood model we produced detailed setting-out drawings for Famella, the main contractor. The secondary timber structure allows for the roof and walls to be ‘super-insulated’, offsetting the large area of glazing. All double glazed units have low e-coating, to provide an element of solar shading. Internally, a tertiary timber structure was used to set out internal plasterboard ceilings. With Roles Broderick Roofing and Famella, we modified traditional zinc details to allow standing seams to track up the walls and across the pitch and fall of the roof. Careful detailing at the heads and sills of the doors enabled us to incorporate drip details within the face of the cladding, allowing doors to sit flush with the external walls. Specifying VM Zinc removed the need for a ventilation zone- the zinc tucks over the aluminium glazing support angles. The matt black spacer within the glazing unit was then lined through with the internal finishes.

James Lowe, director, Studio Octopi

 

 

  • 1 Comment

Related files

Readers' comments (1)

  • I love the light and views through the rooflights.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.