By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Severn Trent Water Regional Offices Glenn Howells Architects

[OFFICES] Case study 3

This project pushes the boundaries of sustainable design in commercial buildings, creating an environment that clearly demonstrates the company’s commitment to innovation and reducing emissions.

The new offices form a unified crescent shape, nestled against mature woodland. In addition to creating a legible and attractive approach, the orientation of the main elevation on an east-west axis maximises daylight and allows solar gains to be controlled through an intelligent facade.
While developing the brief, workshops with Severn Trent Water staff facilitated an understanding of the organisation’s structure, behaviour and ethics, enabling GHA to reflect these elements in the building. The project creates an innovative place to work for an enlightened client, as well as a dynamic visitor experience.

Rainwater recovery is a significant contribution to minimising use of processed water and rainwater harvesting tanks are incorporated to flush WCs. Mains cold water is distributed through a direct water system around the building, with valved connections for vending/drinking water points and a connection to the kitchen.

GHA has provided a facility that balances performance with operational cost, while showcasing the very best possibilities of responsible design within the office sector.

Michael Cruise, associate, Glenn Howells Architects

Project data

Completion December 2011
Gross internal area 2,686m²
Build cost £6.2 million
Cost/m² £2,304
Net:gross 79%
Procurement Design and build
Structural engineer Arup
M&E consultant ESC
Main contractor Bam
Annual CO² emissions 17.6kg/m² (14.6kg/m² when biomass energy centre is complete)

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters