Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Segal-method office reborn in Stockwell

  • 1 Comment

[FIRST LOOK + PLANS + DATA] Ben Barfield Marks and Matt Atkins’ have relocated and reconfigured a Segal-method office to create a ‘play building’ in Stockwell, south London

The materials for the new office and play space were taken from an existing Segal-method office in Southwark designed by Architype for Coin St Community Builders. The original scheme featured in an AJ article entitled ‘Segal’s Legacy’ in 1988 (AJ 04/03/1988).

The building, which was scheduled for demolition to make way for Lifschutz Davidson Sandilands’ controversial plans for the 43-storey Doon Street tower, was dismantled into its constituent posts and beams, with the help of more than 100 volunteers, and transported to the Oasis Children’s Venture’s premises in Stockwell. 

The ‘simple constructive logic’ of the Architype’s original design allowed the building to be reconfigured to create an office and large indoor playspace, with a large covered outdoor playspace, to replace the charity’s temporary premises on the site.

Although much of the original building as possible was re-used, the façade, roof membrane, foundations could not be recycled and new materials were brought in..

Architect’s View

Ben Barfield Marks and Matt Atkins

‘We do not see the project as a literal blueprint for re-use, or an homage to the Segal method, but rather as a reminder for the need to consider the consequences of the end of a building’s life at the design stage.

‘It is important that this can be seen as an asset offering creative potential, rather than a burden to be overcome. In this case, the fact that the building could be recycled, as well as literally providing much of the material, acted as the catalyst which galvanised everyone involved with the project, and made it happen.’

frame_image_1

Construction of the Oasis Children’s Venture by Ben Barfield Marks and Matt Atkins

Project data

Design Ben Barfield Marks & Matt Atkins
Started on site August 2011
Date of completion July 2012
Gross internal floor area 135m² (200m² including the veranda)
Total cost £168,000
Client Oasis Children’s Venture
Structural engineer Thomas Roberts
Services engineer Loren Butt

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Gavin Welch

    I would definitely argue this IS homage to the Segal method of construction. Being able to deconstruct a building once its life is over, then reuse the same materials elsewhere but in a new layout is the definitive idea behind the Segal method

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.