Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Wiel Arets Architects completes glass office cubes

  • Comment

[FIRST LOOK + DATA] European practice Wiel Arets Architects has completed a glass walled office complex in Germany

Six separate buildings make up the 13,500m² office complex in Ravensburg. These individual buildings are based on the proportions and dimensions of existing urban villas within the local area.

The office cubes are interconnected and joined by a transparent glazed outer skin at the ground floor which gives the impression of a ‘singular identity to the project as well as allowing the individual buildings to be distinguished’.

The ground floor houses a café, a conference centre and walled gardens with the office spaces located above.

WAA

Project data

Location Ravensburg, Germany
Type of project Office Building, Headquarters
Client Schwäbischer Verlag GmbH & Co KG
Architects Wiel Arets Architects
Structural Engineers ABT, SSF-Ingenieure
M&E consultant Winter-Ingenieure, HL-Technik, IHG-Technik
Lighting consultant HL-Technik
Tender date 2008
Start on site date 2009
Completion date 2013
Gross internal floor area 13500m²
Form of contract and/or procurement General planning contract
Total cost €24million
Wall u-values 0,26 W/m²K
Floor u-values 0,22 W/m²K
Roof u-values 0,25 W/m²K
Glazing u-values 1,10 W/m2K
Renewable technologies used geothermal energy 



  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.