By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Tate Modern extension revised

Herzog & de Meuron has submitted a new planning application for its Tate Modern extension

The revised design, which retains the oil tanks of the former power station as ‘raw’ performance art spaces, will have a stronger link to the existing building – expressed in a brick fa硤e that references that of the original Bankside power station. Under the Swiss practice’s design the brick lattice is perforated to enable the building to glow in the evening.

Other changes to the original design have included making the building more compact than the previous scheme and the interior plan more flexible.

Tate claimed today that the new proposal would ‘set new benchmarks for museums and galleries in the UK for both sustainability and energy use’. The extension will emit 54 per cent less energy and 44 per cent less carbon than current building regulations require.

The 215 million project is due to be completed in 2012. Tate has received 50 million government funding and 25 million from other sources.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters