By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Sheppard Robson completes in Birmingham - images

A new PFI-funded treatment centre in Birmingham, designed by Sheppard Robson, has opened its doors to the public.

Part of a larger regeneration project to transform the area around the existing city hospital, the practice believes the project heralds a 'step change' in healthcare design.

Among the building's key features are an ETFE roof and a glass entrance, which provide a 'light-filled' interior in a bid to create a non-institutional feel and reduce patient anxiety.

The scheme, for the Sandwell and West Birmingham Trust, also includes a children's outpatients' facility on the ground floor which has an open-plan library - with computer posts - as well as a quiet study area.

'Research has proven that patient recovery is improved in an environment where each individual has a positive view and position,' said Fraser Rae, partner at Sheppard Robson.

'To help achieve this we have designed a space where each patient benefits from a window looking out on landscaped gardens.'

The building also houses a new mammography suite, an outpatients' clinic and a day surgery.

by Richard Waite

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters