By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Re-Format wins planning for Winchester townhouses

Hampshire-based Re-Format has won planning for three new townhouses in Winchester

The scheme of three 225m² houses sits on a sloping site just outside the St Giles Hill conservation area of Winchester.

The homes are inset into the slope of the hill, carving 10m from the hillside and giving views out across the city.

Re-Format St Giles Hill

The architect’s view

This bold design creates a series of tiered frames that capture panoramic views towards the downland beyond the city.Stepping the accommodation as the building height increases has not only created three distinct terraces that provide ample amenity spaces, but further reduces the visual mass of the proposed dwellings.

Re-Format St Giles Hill

Project data

Location Winchester
Type of project residential
Client Hazeley Developments
Architect Re-Format
Planning submitted May 2014
Gross internal floor area 3 x 225m²

Readers' comments (5)

  • very nice

    Unsuitable or offensive?

  • Nice to see a bold contemporary scheme that is well articulated and provides a considered and respectful response to a challenging site. Impressed.

    Unsuitable or offensive?

  • I'm not sure its helpful, in general, to speak of 'winning planning'. It implies that the planning department have lost when they may, in fact, have been entirely supportive (I have no knowledge of this application).

    'Gained' or 'achieved' would be better and might help to diffuse the increasingly adversarial relationships with planners (particularly for unconventional schemes like this).

    Winning an appeal against refusal is a different thing.

    Unsuitable or offensive?

  • The hierarchy of the 3 forms works well. Its a shame the drawings are so small on here. If the varying forms/terraces relate to the function of the accommodation behind, and i feel they may well do, it makes for a very special scheme indeed.

    Unsuitable or offensive?

  • The hierarchy of the 3 forms works well. Its a shame the drawings are so small on here. If the varying forms/terraces relate to the function of the accommodation behind, and i feel they may well do, it makes for a very special scheme indeed.

    Unsuitable or offensive?

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters