Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Pitman Tozer completes girls school retrofit

  • Comment

[FIRST LOOK + PROJECT DATA] Pitman Tozer has completed the conversion of a grade I-listed boarding house into a sixth form centre

The scheme for St Leonards-Mayfield School in East Sussex refurbished and reconfigured the school’s former dormitory accommodation to provide a new sixth form centre.

The west London-based practice has opened up the building which was ‘formerly a maze of corridors with small, low ceilinged rooms’.

The retrofit has converted the building into classrooms and also includes a new freestanding stair and entrance space.

Revealing the previously hidden stained glass window of the neighbouring cloister, the new entrance creates a focal point for the building.

Pitman Tozer

The architect’s view

‘The former dormitory accommodation in the building has been reconfigured and refurbished into a state-of-the-art modern working space whilst being sensitive to the historic fabric of the school.

‘A new entrance space reveals and showcases previously hidden stained glass windows to the neighbouring cloister, creating a new focal point where traditional stonework melds seamlessly into a contemporary space, reinvigorating the historically important building.

New classrooms and lecture rooms have been designed with sophisticated IT provision, and all students now have their own dedicated study spaces that are light and airy. Well-designed versatile social areas foster a greater sense of community, allowing students to mix and socialise in comfort and with impressive views of the Sussex countryside.’

Pitman Tozer

Project data

Location Mayfield, East Sussex
Client St Leonards-Mayfield School
Architect Pitman Tozer Architects
Structural engineer Sinclair Johnston & Partners
Services engineer Pearce & Associates
Quantity surveyor Anthony J. Silver & Associates
Building contractor Farnrise Construction
Gross internal area 926m²         

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.