Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Piercy & Co completes Cor-ten steel-clad home

  • 1 Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Piercy & Company has completed this family home in south-west London clad in Cor-ten

The four-bedroom house which sits within the Kew Green Conservation Area of Richmond-Upon-Thames has been dropped in behind an existing 19th-century stable wall.

The 368m2  scheme’s two living spaces on the ground floor are connected by a glass link which allows light into the rest of the house.

The practice won planning for the ‘zero maintenance’ home in March 2011.

Piercy and Company's Kew House

The architect’s view

‘The brief evolved through a series of conversations with clients Tim and Jo Lucas, which ranged over imagining the children running about the house, summer dinners spilling outside and the balance of quiet nooks with social spaces, to pragmatic concerns like drying laundry and how to build a boat in the basement. In response, we designed the house as a built diagram of the way the family wanted to use the spaces, with an internal landscape of alternative routes and levels connecting expressive spaces intended to create moments of delight for adults and children alike.

‘First and foremost a family home, the spaces are informal but rich with incidental spaces, unexpected light and complex vertical volumes. The house is formed of a simple plan to make the most of the constrained site, reduce the building’s mass in the streetscape and respond to the living patterns of the family. Consisting of two rectangles; one slightly smaller, set back and sunken one metre lower, the wings each have living spaces on the ground floor and bedrooms above.

‘The two shells housing the main living and sleeping areas are formed of 4mm weathering steel, a hardworking combination of structure and façade. The weathering steel is maintenance free, essential for the enclosed site, and is softened by a patchwork of expressed welds and perforated panels. The deep orange tones of the weathering steel and the perforations within this skin echo the dappled light and autumnal palette of nearby Kew Gardens. Inside, oak veneer paneling and Dinesen flooring are the basis of a light, natural and refined palette of materials.’

Piercy and Company's Kew House - Section

Piercy and Company’s Kew House - Section

Project data

Location 10 Cambridge Road, London, TW9 3JB
Type of project private house
Client Tim & Jo Lucas
Architect Piercy & Company  
Structural engineer Price & Myers
M&E consultant Arup
Sustainability consultant Price & Myers
Completion date January 2014
Gross internal floor area 368m2

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.