By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Pedder and Scampton wins Southend beach hut comp

Islington-based practice Pedder and Scampton has scooped the competition to design a series of beach huts on Southend seafront

The firm, headed by Helen Pedder and Gillian Scampton, was selected from more than 40 entrants and will now take the designs through to construction.

The borough council launched the contest for a new generation of ‘interesting and innovative’ seaside shelters back in August.

Developed with structural engineers StructureMode, the proposed huts will be built on an existing concrete base at East Beach and set out in a way which enables views out to sea.

External walls will be clad in clear polycarbonate and the cavity filled with pebbles

Constructed from recycled timber pallets each hut is expected to have two folding glazed doors with two coloured panels which will act as shutters when the huts are not in use. These panels will form a windbreak when they are opened.

The external walls will be clad in clear polycarbonate and the cavity filled with pebbles, crushed glass, and shells from the locality. Laid in strata this will create an individual pattern for each hut as well as providing thermal mass, privacy and security. 

The huts are designed to be robust enough for tenants to have the opportunity to customize them.

Southend on Sea borough councillor Andrew Moring said: ‘Beach huts are a very well loved traditional feature of Southend, and are a wonderful seaside facility.

‘These new beach huts will blend into our existing range. They are to be built on a site where beach huts formally stood, but from where they were removed some years ago.

‘As with all our beach huts, once completed they will be leased to members of the public whilst the council retains the freehold.’

Gill Scampton of Pedder Scampton said: ‘We took the defining characteristics of beach huts to be a strong rhythm and profile, a sense of variety and individuality within the overall pattern, a robust and simple form, and the creation of an intimate space within a big landscape.

‘Our proposal creates distinctive beach huts with an undulating roof profile that can be seen from the paths behind the site. The huts are oriented to the south with an assymetrical plan which gives plenty of sitting space at the front overlooking the view and a narrower working and storage space to the rear.  Individual terraces in front of the huts extend out over the existing steps, leaving a wide public promenade along the beach edge.’

The scheme is due to complete by June 2013.  

Subscribe to AJ for £3 per week

Subscribe today and receive 47 issues of the magazine, 12 issues of AJ Specification and full access to TheAJ.co.uk and the AJ Buildings Library

Are you a student?

Students can subscribe to the AJ for £8 per month or £1.60 per week! Click here to start receiving the most recommended magazine for architecture students

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters