By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

PAD Studio scoops planning for £950,000 eco-home

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Hampshire-based PAD Studio has won planning for this low-energy private house in the New Forest

The 248m2 four bedroom house features open-plan living spaces in a linear layout offering views of the surrounding landscape.

Construction is set to begin on the house in summer 2014.

PAD Studio

The architect’s view

‘We were asked to design a replacement low energy house on the same road as the low-energy house completed in 2009.

‘The concept for the new building is that of a wrapping garden wall which creates a degree of privacy as the house is approached from the north-east. The new garden wall shields the open plan living spaces which are south facing and spill out onto the re-landscaped garden. The plan form is splayed to maximize views and solar gain, and two distinct wings are formed housing guest bedrooms and the family living wing.

‘The floor to ceiling windows and long south facing terrace enables landscaping to flow into the house and forms an outdoor room in the summer months.’

PAD Studio

Project data

Location Minstead New Forest, Hampshire
Type of project new replacement dwelling 
Client private 
Architect PAD Studio
Landscape and planning consultant Amanda Patton
Structural engineer Momentum
M&E consultant TBC
Quantity surveyor APS Associates
Main contractor TBC
Funding private
Tender date January 2014
Start on site date May 2014
Completion date May 2015
Contract duration 12 months
Gross internal floor area 248m2
Form of contract JCT Traditional
Total cost £950,000
Annual predicted CO2 emissions 3.9 Tonnes
Predicted air tightness levels 0.6 ACH @ 15pa
Predicted energy demands TBC
Specific environmental targets Code for Sustainable Homes Level 4

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters