By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Niall McLaughlin appeals against Oxford college refusal

St Cross College has lodged an appeal to overturn Oxford City Council’s unexpected rejection of Niall McLaughlin Architects’ competition-winning West Quadrangle scheme

Mark Jones, master of the Oxford college and former director of the V&A, confirmed it was appealing against the decision to reject the plans for 53 new student rooms, a lecture theatre, library and seminar rooms at the college in St Giles, next to the Grade II-listed Pusey House.

The authority’s planning committee threw out the submission by the 2013 Stirling Prize-shortlisted practice in October (see AJ 28.10.13).

Official reasons given for the refusal of the application for listed building consent included potential harm to the historic surroundings and the ‘unjustifiable’ demolition of a boundary wall, although local reports suggested the plans were too tall.

Speaking about the appeal, McLaughlin said: ‘The application was recommended for approval by the council’s own officers in their report to committee and it received clear support from English heritage and the South East Regional Review Panel.

‘In this light, it seems a good candidate for review by the secretary of state’s inspector. We hope that this process leads to an outcome that allows the College to continue with their much needed development of the site.’

Niall McLaughlin Architects fought off competition from Pringle Richards Sharratt Architects, Wilkinson Eyre Architects and Walters & Cohen Architects to win the invited contest, organised by Malcolm Reading Consultants in November 2012.

REJECTED:Niall McLaughlin Architects' scheme for the West Quadrangle of St Cross College at the University of Oxford

Niall McLaughlin Architects’ competition-winning scheme for the West Quadrangle of St Cross College at the University of Oxford

Previous story (28.10.13)

Niall McLaughlin’s Oxford college plans rejected

Oxford City Council has unexpectedly thrown out Niall McLaughlin Architects’ competition-winning scheme to complete the West Quadrangle of St Cross College in Oxford

The authority’s planning committee went against its own officers recommendations and rejected plans by the 2013 Stirling Prize-shortlisted practice for 53 new student rooms, a lecture theatre, library and seminar rooms at the college in St Giles, next to the Grade II-listed Pusey House.

According to local reports the proposal, which had been designed as a ‘natural companion’ to the existing buildings, ‘was too tall’.

However the official reasons given by the council for the refusal of the application for listed building consent blamed the potential harm to the historic surroundings and the ‘unjustifiable’ demolition of a boundary wall.

A spokesman said: ‘The works for the demolition and rebuilding of the boundary walls are associated with the proposals for the development of student accommodation on the site subject to a planning application. This planning application has been refused and in the absence of an acceptable scheme for the development of the site, the works proposed in this application, involving the demolition of the walls, would cause harm to the heritage significance of the structures that is not justified by any public benefits deriving from the works.

He added: ‘The works therefore do not accord with policies and advice in the National Planning Policy Framework (NPPF).’

Niall McLaughlin beat Pringle Richards Sharratt Architects, Wilkinson Eyre Architects and Walters & Cohen Architects to win the invited contest, organised by Malcolm Reading Consultants, back in November 2012.

Contest judge, former director of the V&A, and master of St Cross College, Mark Jones said no decision had been made on whether the college would appeal.

Reacting the council’s refusal, Jones told the AJ: ‘It is a pity. And such a good design too.’

Niall McLaughlin added: ‘Designs for the new St Cross College buildings were put forward to the planning committee with a recommendation for approval from planning officers and conservation officers. This was supported by praise for the designs from English Heritage and the South East Regional Design Panel.

‘We are disappointed that the planning committee did not follow the recommendations of its officers and advisors. My client will review the decision and decide how to progress with the proposal.’

REJECTED: Niall McLaughlin Architects' scheme for the West Quadrangle of St Cross College at the University of Oxford

REJECTED: Niall McLaughlin Architects’ scheme for the West Quadrangle of St Cross College at the University of Oxford - model

Previous story (AJ 08.11.12)

AJ Exclusive: Niall McLaughlin wins St Cross College quadrangle contest

Niall McLaughlin Architects (NMA) has scooped the competition to complete the West Quadrangle of St Cross College in Oxford

The practice saw off Pringle Richards Sharratt Architects, Wilkinson Eyre Architects and Walters & Cohen to win the invited contest organised by Malcolm Reading Consultants.

NMA will now be asked to take forward its scheme to ‘finish a tucked-away and much-loved space’ in St Giles, next to the Grade II-listed Pusey House.

The brief called for a new building which ‘should seem a natural companion and complement to the existing buildings, enhancing them, the garden and the surrounding townscape’. It concluded: ‘In whole and in detail this should be a scheme which provides continuing satisfaction and unexpected moments of delight.’

The teams were interviewed last month by a 15-strong jury, which included Oxford University pro-vice-chancellor Sally Mapstone and RIBA Stirling Prize 2012 judge and master of St Cross College Mark Jones.

Jones said: ‘All the designs were of high quality and two were very good indeed. In the end it was felt that Niall McLaughlin was the designer who would best meet the needs of the college.’

The competition process was collaborative and inclusive

Niall McLaughlin added: ‘St Cross is an Oxford college with a special atmosphere based on a community that is very democratic and informal. It enjoys a lovely situation, tucked behind a busy thoroughfare on a site of significance for the history of the city.
‘The competition process was collaborative and inclusive so we already share a good mutual understanding with the client. We are delighted to have won, particularly given the strength of the shortlisted practices.

‘We are looking forward to developing a building that lives up to this exceptional opportunity.’

WINNER: Niall McLaughlin Architects' scheme for the West Quadrangle of St Cross College at the University of Oxford

WINNER: Niall McLaughlin Architects’ scheme for the West Quadrangle of St Cross College at the University of Oxford - model

The architect’s view - NMA explains its competition entry

Footprint
The available footprint is determined by the boundaries along Pusey Street and Pusey Lane. The depth of the building is established by the gables of Pusey Chapel and the South Wing Building. A distance of approximately 10m is maintained between the new development and the west elevation of the Chapel.

Forming of Clusters
The established volume is broken down into clusters, allowing the volume to reduce its visual impact. Each cluster contains four study bedrooms per level, creating smaller units within the larger development.
The gaps between the clusters contain common areas such as stairs and kitchens facing the Garden Quad. These gaps are extensively glazed to separate the clustersand provide maximum views and daylight.

Stepped Corridor
As well as creating wider areas for the study bedroom entrances, the corridor is off-set from cluster to cluster avoiding long repetitive vistas. Kitchens and staircases break up the journey and provide plenty of light and views.

Shared kitchens and glazed conservatories
The Kitchens sit within glazed conservatories between the more solid building elements and take advantage of daylight and views of the
garden quad. Their location will create smaller communities of students within the adjacent clusters.

Ground Floor Clusters
The organisation of clusters on the upper floors is continued at ground floor level, where the common spaces are located. The entrances to the building are located between the gaps with the staircases towards the back.

Relationship to Garden
The planted areas in the quad come right up to the buildings, creating a sense of a building set into the garden. Benches and seats provide plenty of places to rest and read.

WINNER:Niall McLaughlin Architects' scheme for the West Quadrangle of St Cross College at the University of Oxford

WINNER:Niall McLaughlin Architects’ scheme for the West Quadrangle of St Cross College at the University of Oxford

Subscribe to AJ for £3 per week

Subscribe today and receive 47 issues of the magazine, 12 issues of AJ Specification and full access to TheAJ.co.uk and the AJ Buildings Library

Are you a student?

Students can subscribe to the AJ for £8 per month or £1.60 per week! Click here to start receiving the most recommended magazine for architecture students

 

 

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters