By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Neil Mathews wins planning for Belfast house extension

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Neil Mathews Architects has won planning for a brick house extension in Belfast, Northern Ireland

The practice has been working on options to revamp the family home for seven years. The 300m² project, which will extend the house into the garden and attic, is expected to complete in autumn 2015.

Neil Mathews Belfast house extension

The architect’s view

‘We embarked on the commission of improving this home in 2007. During the years we re-visited the project a few times continually being perplexed by the big jump it would require to break the ‘too thin’ plan into something the family could breathe in and enjoy for years to come.

‘With young children at varying school ages the combination of storage, toys, sports gear, bikes et al must be catered for in a balance with the rest of a family home. Living, dining, entertaining, shopping, sleeping, cooking have been juggled in the design process to arrive here.

‘In summary, the big moves are to fatten the bulk of the ground floor to enjoy the light in garden and simultaneously expand the kitchen and dining in the relieved space of the existing footprint; rebuild and extend the garage to take care of all the bulky dirty outdoor stuff allowing a kind of service access to the kitchen and utility rooms; and to make a whole new floor for the parent’s room in a converted attic at second floor. This gives the growing in height family more space to make noise at the first floor.

‘Our approach is to work with the invited palate of brick which will show inside as well as out. We will use native Oak for parts of the interior and where there are thin elements of the building like parapets or cantilevered roofs, these will be in mirror polished stainless steel.’

Neil Mathews Belfast house extension

Project data

Location Malone, Belfast 
Type of project residential
Client private
Architect Neil Mathews Architects
Structural engineer not yet appointed
M&E consultant not yet appointed
Quantity surveyor not yet appointed
Planning supervisor Bill Morrison
Main contractor not yet appointed
Funding not yet appointed
Tender date late summer 2014
Start on site date spring 2015
Completion date autumn 2015
Contract duration estimated 6 months
Gross internal floor area 300m²
Form of contract and/or procurement Traditional SBC
Total cost TBC

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters