By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

MW Architects completes Hampstead house refurb

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] MW Architects has completed the 530m² refurbishment and extension of this four-storey Victorian house in Hampstead, London

The house has been extended with a 50m² extension to the rear housing a playroom, a utility room, and a wine cellar. The £1.5million project included reconfiguring the existing home to house a number of bedroom suites, four children’s bedrooms and a large bathroom with the roofspace converted into a playroom.

A new garden room has also been added to the rear of the home, making use of the new permitted development rights.

MW Architects

The architects’ view

‘The centrepiece of our conversion is a sculptural helical staircase. Both smaller and structurally lighter than the original wall-hugging stair, it frees up space to the rear of the ground floor allowing easy circulation between rooms, and improving daylight throughout the house. To the left is a formal living and dining room; to the right a family kitchen/diner.

‘Our clients were drawn to the building’s size, style and location. Although the Victorian room proportions were largely intact, the property was in a state of advanced dilapidation so we needed to build their confidence in our vision of the house’s potential.

‘The challenge was to design a family home that fulfilled the clients’ needs and aspirations while retaining as much of the original character as possible.

‘Through rigorous space planning, we set out to open up the circulation at ground level, while a full-width lower-ground floor extension is home to a large play area and ‘party room’.’

MW Architects

Project data

Location London
Type of project private house refurbishment, extension and outbuilding
Client Mr & Mrs Smith 
Architect MW Architects
Planning consultant AZ Urban Studio
Landscaping MW Architects
Structural engineer Brimstone Engineering
Main contractor KJV Construction
Funding private
Tender date April 2012
Start on site date July 2012
Completion date October 2013 (house) January 2014 (outbuilding)
Contract duration 13 months main house contract
Gross internal floor area 530m2 (house) 25m2 (outbuilding)
Form of contract and/or procurement JCT intermediate 2011 (ICD) / traditional procurement
Total cost £1.5 million (house) £73,000 (outbuilding)

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters