Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

MVRDV wins planning for Amsterdam tennis club

  • Comment

Dutch-practice MVRDV has won planning for a new tennis club in the new Amsterdam district of Ijburg

The tennis club is part of a government-backed programme to attract people to the newly formed residential district of Ijburg, built to house 45,000 residents.

MVRDV’s building replaces a temporary club house which already sits on the site, catering for the club’s 10 clay courts and tennis school.

The building features a viewing platform overlooking the water and a curved roof which dips down towards the south side and is raised up by seven metres towards the north.

The project is expected to complete in summer 2014.

MVRDV Ijburg tennis club

The architect’s view

IJburg is a new district to the east of Amsterdam. On its six artificial islands, 18,000 homes will be eventually be built for 45,000 residents. At present, the district holds just 16,000 of these inhabitants. There are many initiatives to attract people to the area, such as the beach at Blijburg aan Zee, and the newly formed IJburg Tennis Club itself. The tennis club, currently with 1100 members, has 10 clay courts and a tennis school. The new club house will be the centre of the club’s activities. The zoning for the area allowed space for a tennis club, but a building could not be built quickly enough, and so the courts were made and a temporary facility installed.

MVRDV’s design will now fill this gap with an iconically functional building which provides both a viewing platform and a club overlooking the water. The aim of the club is to be as accessible as possible, meaning that it is open to the public, free of charge, 365 days a year. Not a private club, but a meeting place for young and old, where you can grab a coffee and a healthy snack, or meet with friends, or even just check your emails. MVRDV’s challenge was to create a building that works as a central gathering for the area. A living room for IJburg, where the building becomes a part of the community like piece of street furniture.

MVRDV Ijburg tennis club

Project data

Location Ijburg, Amsterdam
Type of project tennis club house and viewing platform
Client TC IJburg, Amsterdam
Architect MVRDV
Co-architect Studio Bouwhaven
Structural engineers ABT
Main contractor Ballast Nedam
Start on site date November 2013
Completion date Summer 2014
Gross internal floor area 322 m²

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.