Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Michael Trentham wins green light for wedge-shaped home - images

  • Comment
Michael Trentham Architects has won the go-ahead for this one-bedroom house on a tight plot in the Telegraph Hill conservation area of Brockley, south-east London.

The wedge-shaped home has been designed for a musician and features a large basement living room which will house a grand piano.

The concrete and glass scheme will sit on a vacant plot in a gap separating two rows of terraces - an empty site which historically marked the boundary between Kent and Surrey.

According to the practice, Lewisham Council's planners wanted to keep this symbolic gap and 'the challenge was to keep the sense of openness whilst creating a small dwelling.'

Michael Trentham says: 'It was refreshing and encouraging to have won permission in a conservation area, which was the result of a rewarding dialogue with [the authority] who saw the development as a positive contribution to the conservation area, adding a new layer of heritage to the predominantly Victorian one.

'The wedge shape of the plot gave a natural layout for the main space containing the piano.

'The floor above is designed to float within this space, being surrounded on all three sides with a double-height void, which allows the basement to be filled with natural light'

by Richard Waite

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.