Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

McGonigle McGrath shows off Belfast terrace infill

  • 1 Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Emerging Belfast-based practice McGonigle McGrath has revealed images of its recently completed ‘home from home’ for cancer charity Clic Sargent

The project provides accommodation for families of children being treated for cancer at the local hospital.  

The new brick house fits into an existing terrace of houses and the façade features deep reveals which offer privacy and protection from the street.

The scheme won an RIBA Regional Award last month.

McGonigle McGrath

The architect’s view

‘Homes from Home offer families free self-catering accommodation close to the main Regional Cancer Centres. If they are well enough, the child or young person can stay there too. The atmosphere is relaxed and non-clinical, friendly and welcoming.

‘Our design aspiration was to create a calm and peaceful domestic environment removed from both the harsh reality of the hospital and the liveliness of the busy street. We also sought to stitch a contemporary building into the existing fabric of an historic but degraded terrace. The new building does not mimic architectural devices of the existing terrace, but seeks to build a harmonious relationship by rigorous respect for its core character. 

‘This particular location within the terrace offered surprisingly rural views of Divis Mountain from the rear upper floors, and we placed the main living and sleeping spaces to take advantage of a private courtyard and these long views, providing contrast and relief for the families using the Home from Home. The evening sun falling on the bedrooms and living room is filtered through the leafy branches of a screen of trees.

‘Openings in the masonry skin are deeply recessed to the front elevation offering protection from the street, and flush with the robust brick facades to the rear in response to the open views of the hills.’

McGonigle McGrath

Project data

Location Belfast, Northern Ireland
Type of project ‘Home from Home’
Client Clic Sargent
Architect McGonigle McGrath
Structural engineers Design ID
M&E consultant Delap & Waller
Quantity surveyor Faithful & Gould
Planning supervisor Faithful & Gould
Main contractor McAvoy Construction
Funding private (charity) and urban development grant
Start on site date May 2013
Completion date December 2013
Contract duration 7.5 months
Gross internal floor area 285m²
Form of contract and/or procurement JCT Standard Building Contract
Total cost £445,000
Annual predicted CO2 emissions 12.53kgCO

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.