By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

In construction: Architype's Coed y Brenin visitor centre

The construction of Architype’s recently completed £1.24m Coed y Brenin visitor centre

The 335m² two-storey scheme contains a new bike shop and hire centre, a conference and meeting space, and a café.

It is one of the first uses of homegrown Welsh Brettstapel – a solid-wood structural panel system.

The panels have been used for the load-bearing external walls, internal partitions and the first floor.

Architype Coed y Brenin

Project data

Location Dolgellau, Snowdonia, Wales
Type of project public
Client Natural Resources Wales
Architect Architype
Structural engineer Integral
M&E consultant E3
Quantity surveyor Sweett
Lighting consultant E3
Main contractor Pochin
Funding Natural Resources Wales, Welsh Government, European Regional Development Fund, Eryri/ Snowdonia
Tender date December 2011
Start on site date September 2012
Completion date June 2013
Contract duration 10 months
Gross internal floor area 335m2
Form of contract and/or procurement JCT Intermediate Building Contract IC2011
Total cost £1.24million
Annual predicted CO2 emissions 13.1 kgCO2/m2/year
Air tightness levels 0.9ach
Predicted energy demands 32.56kWh/m2/year
Specific environmental targets BREEAM Excellent

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters