By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Hugh Broughton wins planning for £6m Henry Moore centre

AJ 2013 Retrofit Award-winner Hugh Broughton Architects has won planning for a new archive and visitor centre for the Henry Moore Foundation

The scheme includes the reconfiguration and extension of the Foundation’s existing offices, transforming them into visitor facilities and extending the current library to create space for an archive.

A new timber and glass pavilion will wrap around existing buildings on the Perry Green estate, in Hertfordshire - Henry Moore’s home from 1940 until his death in 1986.

In 1977 Moore gave the majority of the 70 acre estate to the Foundation which promised to protect and promote the legacy of the famous sculptor, hailed as one ‘of the most prolific and renowned artists of the 20th Century’.

The original masterplan for Perry Green was drawn up by Hugh Broughton Architects back in 2008. It included plans for improved visitor facilities, a new library and archive, and sculpture stores.

The first phase of the masterplan – a storage facility – was completed in 2011.

Richard Calvocoressi, director of the Henry Moore Foundation, said: ‘[These two vital developments at Perry Green] will transform the experience for visitors to Moore’s outdoor sculptures, house and studios, and for visiting scholars to the archive. Hugh Broughton and his team have come up with a scheme that respects the essentially rural and domestic nature of the site.’

The architect’s view

‘The design meets the expectations of modern day visitors and is carefully knitted into the fabric of the existing building, with particular attention to the separation of public and private functions, the relationship between interior spaces and the outdoor gardens and the operational and functional correlation between the different departments of the Foundation. The visitor centre will be served by a new entrance lobby with reception, ticketing desk and lockers, a shop, a café with 40 covers and an outdoor seating area, an interpretation room and public and staff toilets.

‘The former library building will be substantially refurbished and extended with a new building clad in oxidised steel panels to create appropriate conditions for storage and study of photographs, letters and books. A fully glazed entrance pavilion will separate the new archival facilities from the existing dwelling, which will function as offices and ancillary space to the main archive. Storage areas in the new archival building have been designed to be fully compliant to the requirements of PD5454, the widely recognised national standard for the safe storage of archive material.

‘A timber lined reading room overlooking the sculpture gardens will offer a dedicated study space for visiting scholars and researchers.’

Hugh Broughton Architects' Henry Moore Foundation visitor centre

Hugh Broughton Architects’ Henry Moore Foundation visitor centre

Project data

Location Perry Green, Hertfordshire 
Type of project archive and visitor centre
Client Henry Moore Foundation 
Architect Hugh Broughton Architects 
Structural engineer Price & Myers
Services engineer Harley Haddow
Quantity surveyor Boydengroup
Planning consultant Adrienne Hill
Lighting consultant Pritchard Themis Lighting Design
Landscape architect Bradley-Hole Schoenaich Landscape Architects (concept) and The Landscape Agency (technical design and delivery)
Ecology consultant Tim Moya Associates
Gross internal floor area 709m² (offices and visitor centre) and 425m² (archive)
Total cost £6million

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters