By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Hetreed Ross wins 'hedge house' permission - images

Bath-based Hetreed Ross Architects has won planning consent for this 60-bed accommodation block for the Springhead Trust in Dorset.

The environmentally advanced designs respond to a south-facing streamside site, where the 55m-long building presents an 'inhabited hedge-bank' between the stream and roadside-hedge.

The accommodation block has been funded by the Springhead Trust, a charity promoting creative arts, sustainable living and environmental education through residential courses.

Hetreed Ross secured the contract, which had to be able to offer hotel-quality double rooms for adults as well as accommodation for school children.

The result was this innovative design, offering 14 en-suite twin bed rooms with a twin-bed layout for adult visitors.

Each room also features a loft tucked into the high-rolling roof section over the en-suite to provide a further two beds, making each room ideal for family use or for four schoolchildren.

The environmental impact is minimal, as lime-rendered straw bale external walls enclose rooms defined by rammed-earth partitions, set out under an exposed larch round-pole roof structure.

Partner Jonathan Hetreed said: 'The environmental, social and aesthetic aspirations embodied in the brief, the dedication and enthusiasm of the trustees and the superlative qualities of Springhead as a place and a site have made this project truly special for us.

'Chalk floors, rammed-earth and straw-bale walls, round-pole roof structure and a turf finish will make this a truly local exercise in sustainable design and construction, as well as a delightful and inspiring place to stay.'

The total cost of the project will be £512,000, and it is hoped it will go on site early next year.

by Richard Vaughan

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters