Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Groves Natcheva reveals pair of timber-clad apartment buildings

  • Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Emerging practice Groves Natcheva has completed this £950,000 apartment scheme in South London

The 610m2 scheme in Lewisham features nine units: a pair of four-storey, timber-framed blocks housing two maisonettes at the front of the scheme; and five homes laid out in a single-storey mews-like arrangement at the rear.

The mews has a central access courtyard and green sedum roofs which, according to the architect, ‘preserve the views across the site and from the maisonettes at the front’.

Groves Natcheva Geoffrey Road

The architect’s view

‘Detailing is of critical importance. The careful craftsmanship and high tolerances in the timber façade construction have allowed the simple cladding detail, with its carefully resolved proportions, to shine through.

‘The vertical emphasis of the apartment building façades, accentuated by the tightly controlled fenestration and the rhythm of the wooden cladding, reasserts the human scale of the structures and ties them in to the language of the surrounding buildings. Each upper storey is also given a subtle 50mm overhang, referencing the classical device of the belvedere. The broader windows, set back balconies and a slower vertical rhythm differentiate the upper level, implying the sweeping views available from the living spaces and allow the apartment towers to be read as a structured, balanced composition with a strong vertical hierarchy.

Groves Natcheva Geoffrey Road

Project data

Location Lewisham, South London
Type of project residential
Client Bernard Construction
Architect Groves Natcheva Architects
Structural engineer Built Engineers
Main contractor Bernard Construction
Start on site January 2012
Completion date September 2013
Gross internal floor area 610m2 
Form of contract/procurement management form of contract
Total cost £950,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.