By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Foggo wins green light for Cannon Street Station redesign

Foggo Associates’ Cannon Street Station redevelopment has won the thumbs-up from planners - for the second time - following a redesign to counter structural and thermal ‘difficulties’.

 

According to the planning papers, issues had arisen with the eight-storey building’s distinctive ‘glass floating box’, which is to sit within a complex structural frame.

 

 

 

It is understood that the realisation of the original designs (pictured) ‘did not prove possible for structural reasons and also resulted in difficulties in respect to thermal transfer and meeting the requirements of Part L of the building regulations.’

 

 

 

The report by the City of London planners continued: ’ -the external framing of the building remains unchanged in scale but the structural articulation of the glazing within it has increased. It is proposed to bring the glazed facades on the east and west elevations forward by 0.35m and set back the north and south elevations by a further 1.15m.’

 

 

 

Yesterday, the City of London’s planning committee agreed a resolution to grant planning permission for the revised scheme.

 

 

 

Replacing an unremarkable 1960s office block by John Poulson, the multi-million-pound scheme originally won the go-ahead in January 2006.

 

 

 

When built it will offer 50,000m2 of office space - 61m2 more than originally planned - rising above a radically improved underground and mainline rail station.

 

 

 

The revised scheme now has curved edges to the glazed box, says Foggo Associates. ‘These changes would ensure compliance with requirements for fire separation between the railway station and upper floors of the building.’

 

 

 

by Clive Walker

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters