By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

First peek at Hudson's super-crisp barn conversion

[FIRST LOOK + PLANS + DATA] Hudson Architects has transformed a pair of 17th and 18th century timber-framed barns in Suffolk into a single house

The Norwich-based practice, which won a AJ Retrofit Award for the conversion of Feeringbury Barn earlier this month, has inserted contemporary interiors into the two barns and unified them as one house.

The existing Grade II-listed structures that are arranged in an L-shape, date back to around 1600, and include timbers from an earlier medieval building.

Externally, through the choice of materials such as timber weatherboarding and reclaimed pan tiles, the architect’s design aims to retain the agricultural and historically sensitive character of the barns, which is juxtaposed with modern living spaces.

The internal design is largely open plan with the kitchen and living rooms placed in double height spaces where the timber frame has been left exposed. A walkway that links the master bedroom to the stairs runs across one of these open spaces.

Architect’s view

Anthony Hudson, director, Hudson Architects

In converting Chantry Barn to residential use, we wanted to avoid an over-domesticated treatment by retaining as much of the character of the connected Grade II listed barns as possible. In particular we sought to preserve their agricultural exterior by minimising visible openings (following original openings closely and concealing rooflights beneath glazed pan tiles) and using like for like materials to repair the envelope.

Inside, the open plan layout and high-specification finish provide a powerful contrast to the exterior. Drama is provided by features such as a large new fireplace, first floor walkway, and the beautiful exposed timber frame. This soars above double-height living spaces, and remains exposed above the more intimate spaces upstairs. By lowering the floor we provided more comfortable headrooms, while keeping the split level relationship of the two barns.

AJ Buildings Library

See images, drawings and data for Chantry Barn by Hudson Architects

Subscribe to AJ for £3 per week

Subscribe today and receive 47 issues of the magazine, 12 issues of AJ Specification and full access to TheAJ.co.uk and the AJ Buildings Library

Are you a student?

Students can subscribe to the AJ for £8 per month or £1.60 per week! Click here to start receiving the most recommended magazine for architecture students

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters