By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Sam Tisdall reveals Victorian terrace replica

[FIRST LOOK + PLANS] Sam Tisdall Architects has completed this lookalike Victorian end of terrace house in Alexandra Palace, north London

Due to planning requirements the exterior of the new home is a replica of the neighbouring cottages on the street. However, the ‘interestingly modern’ internal spaces are ‘light and contemporary’.

The open-plan ground floor, which has raised ceiling heights compared to the original neighbouring buildings, is divided into seperate living and eating spaces by the galley kitchen in the centre of the plan.

Upstairs the rooms extend into the loft to make the house feel more spacious and in the second bedroom a sleeping platform has been built above a compact home office and wardrobe.

A vertical void clad with timber boards above the stairs is topped with a light-well that allows light deep into the building, which is otherwise only lit by small traditional cottage windows.

22._Dorset_Road

Architect’s view

Sam Tisdall, founder, Sam Tisdall Architects

‘The challenge was to build an interesting modern, new house within the shell of what looks like a typical Victorian cottage. The overall size of the house is also quite small so practicalities and storage in particular had to be thought about carefully. We selected a traditional layout which minimised wasted space. It is similar to the other cottages, however the ground floor is much more open, with the kitchen acting as a piece of furniture to divide the living space at the front of the house from the dining area at the back.

‘This does not enclose the sitting room as much as a wall but still provides a surface for hanging kitchen wall units on one side and as the back of a sofa on the other. The whole of the ground floor is also unified by the ceiling of exposed timber joists and the central beam which we felt was very appropriate to the house and gives it a certain character. Upstairs the bedrooms have high ceilings which gives an important feeling of space.’

Project data

Contract/procurement Bespoke
Construction cost £223,000
Architect Sam Tisdall Architects
Client Jane and Eddie Wessman
Structural engineer Price and Myers
Environmental assessment Pennine sustainability

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters