Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Designscape reveals Victorian lodge extension

  • Comment

Bath-based Designscape Architects’ house extension in Somerset was shortlisted for a RIBA Regional Award last month

Part of an overall renovation of the Victoria house, the addition contains a family room and is connected to both the existing kitchen and to the converted basement by a new staircase.

The structure is constructed from two cantilevered steel beams that allow the full-height glazing, including a fixed glass-to-glass corner, to open onto the house’s garden.

The building is clad in lead, in preformed panels on elevation and rolled sheet on the roof, with bath stone pier placed on the south facade as a nod to the principle elevation of the existing house.

197INX_Before

Innox Lodge - before extension

Architect’s view

Mark Wray, project architect, Designscape Architects

The client’s initial brief was for a new conservatory leading off the kitchen to provide access to the private area of the garden as well as converting the unused basement areas into habitable relaxed family spaces.

In order to maintain open connections between kitchen, garden and basement, and to improve the environmental and functionality of the space, we proposed a garden room which would unite the two aspects of the brief by reconfiguring and incorporating the existing external basement access within the new extension.

The design answers the client’s call to open up the house by maximizing the aspect across the garden and surrounding fields, achieved by utilizing two cantilevered steel beams that allow the sliding glazed panels to open in wide, diverse configurations to blur the boundary between building and landscape

The success of the project is the way it challenges the formality and solidity of the existing Victorian lodge and provides casual connections between the informal everyday spaces that the family use most.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.