By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Cowper Griffith completes flood-resilient house on Norfolk coast

Cambridge-based Cowper Griffith Architects has completed a flint and timber-clad house above a coastal flood plain in Burnham-Overy-Staithe, a coastal village in North Norfolk

The 453m², three-storey house stands within a coastal flood plain on a slope that rises from the shore of the River Burn.

An open undercroft leads to the main entrance hall on the ‘flood-resilient’ lower ground floor, with a basement cut into rising ground adjacent to a garage and boat store.

gf plan

Raised above flood zone levels, the ground floor houses five guest bedrooms arranged along the southern wall, with the master bedroom projected towards the sea within the T-shaped plan. A raised timber walkway alongside a southern lawn on this level acts as an escape route.

At the top of the house, the open-plan living room and kitchen has views to the sea with a balcony facing the southern lawn and a sea facing terrace above the master bedroom. The practice had already designed two houses on the site for previous clients, which were never built.

CGA_NBH_0037

Project data

Completion May 2013
Gross internal floor area 453m²
Form of Contract JCT 2005
Total cost Undisclosed
Architect Cowper Griffith Architects
Structural engineer Elliott Wood
Services consultants Max Fordham
Quantity surveying Gill Associates     

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters