Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

3XN extends Copenhagen courthouse

  • Comment

[FIRST LOOK + PLANS] 3XN’s municipal courthouse in Danish capital has been awarded a RIBA EU Award

Built alongside Copenhagen’s neo-classical courthouse, the brick and tile-clad extension houses eight new courtrooms.

The 5,500m² block rises from two stories alongside the existing building, to which it is connected by a glazed bridge, to five storeys in the north.

A full-height atrium lit with skylights cuts through the middle of the building, with courtrooms placed on the lower two floors with office space above and a ‘breakfast room’ and terrace on the fourth floor.

The scheme was one of nine projects to land RIBA EU Awards last week.

Project data

Date of completion October 2012
Area 5,500 m² (8,200 m² basement)
Cost £21,000,000 (€25,000,000)
Architect 3XN
Interior design 3XN
Client Danish Agency for Palaces and Cultural Properties
Engineer Lemming & Eriksson
Landscape architect Schønherr
Main contractor Pihl & Son

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.